Codekraker 1: Frank Brinkkemper - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Codekraker 1: Frank Brinkkemper

Codekraker 1: Frank Brinkkemper

'Iedereen die zichzelf developer noemt moet ermee kunnen werken.'

Azure DevOps and Jenkins are your (and your client’s) best friend!

Waarom zou je iets moeilijker maken dan dat het is? Analyseren, ontwikkelen, een testlink sturen naar de opdrachtgever, wachten op feedback en weer een nieuw voorbeeld sturen. Daarmee ben je zo een maand verder. Om met mijn team snel features de deur uit te kunnen doen, automatiseren wij onze buildstraten in tools als Azure DevOps of Jenkins. Zo voorkomen we dat we onnodig lang bezig zijn met eindeloze handmatige processtappen.

Bij Topicus’ divisie Finance gebruiken wij onder andere Azure DevOps, maar Jenkins werkt hiervoor ook prima. DevOps is volledig geïntegreerd in Microsoft Azure waardoor je gemakkelijk – met je omgevingen op Azure – de buildstraat kunt automatiseren. Ook handig: in DevOps kun je bijvoorbeeld ook je hele scrumproces kwijt, stories aanmaken en hier branches aan koppelen. Heb je geen omgevingen binnen Azure? Dan is Jenkins handiger. Iets minder overzichtelijk, maar hierin kun je wel volledig zelf bepalen hoe je alles wilt hebben.

Het grootste voordeel van je buildstraten automatiseren is dat je zo vaak als je wilt, zelfs dagelijks, een release naar productie kunt doen. Waarna je met één click een live update stuurt naar je klant of interne opdrachtgever, die vervolgens gemakkelijk feedback kan geven. Zonder tool moet je de releases allemaal handmatig regelen. Je werk wordt er dus makkelijker én leuker door. Ik hoor anderen weleens zeggen dat ze er niet aan beginnen, omdat het teveel tijd kost het netjes in te richten. Dat is onzin! Iedereen die zichzelf programmeur of developer noemt, of hiermee bezig is, zou ermee kunnen werken.

Ja, het kost in het begin aardig wat tijd om in te richten, maar op termijn voorkomt het veel gedoe en levert het tijd op. Je kunt vaker terugkoppeling geven aan je klant en andersom, de feedbackloop is korter en je kunt eerder in een proces bijsturen. Daarbij, korte lijntjes zijn tegenwoordig ook steeds meer een vereiste vanuit de klant. Geloof mij, deze tools zijn echt je beste vriend. Voor jou én de klant.

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!

Frank Brinkkemper

Frank Brinkkemper

Blockchain specialist

phone +31(0)6 22988563 mail blockchain@topicus.nl