Codekraker 17: Egbert van der Veen

Codekraker 17: Egbert van der Veen

'Bouw een realtime feedbacksysteem in je applicatie.'

Zo zorg je voor een betere waarderingsscore van je applicatie

Als software engineer ontwikkel je het liefst een zo optimaal mogelijke applicatie. Met de handigste details, vette features en de nieuwste (web)technieken. Toch weten we allemaal: de eindgebruiker wordt daar niet altijd even blij of wijs van. Integendeel. Het verzamelen en verwerken van user feedback is cruciaal voor het succes én de waardering van je applicatie. Zeker als het er één is met duizenden gebruikers. Mijn grootste tip om dit proces te optimaliseren: bouw een realtime feedbacksysteem in je applicatie.

Data driven beslissingen nemen en zo feedbackprocessen, workflows én de werking van onze applicaties optimaliseren: voor mij is dit dagelijkse kost. Ook bij applicaties die al jaren meegaan valt hier nog veel winst te behalen, heb ik gemerkt. Voor één van onze grotere applicaties, met dagelijks honderdduizenden actieve gebruikers, hebben we het feedbackproces en de strategische workflow vanwege een recent gebruikersonderzoek omgegooid.

Natuurlijk doen we regelmatig gebruikersonderzoeken. Daar komt super veel data uit, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In het geval van onze applicatie was de gebruiker overall tevreden met de applicatie, maar bleek het gemiddelde beoordelingscijfer achter te blijven. Toen begon het onderzoek: wat is hier écht aan de hand? De kunst zit hem in de juiste analysetechnieken om te achterhalen of wat mensen zeggen klopt met wat ze doen én bedoelen. We hebben alle open vragen geclassificeerd en bekeken: welke impact heeft een open antwoord op de totale tevredenheid van de gebruiker? En waar zit dus het pijnpunt? Toen we dit volledig in beeld hadden konden we gerichte maatregelen nemen. Een quick win was het opnieuw toekennen van prominentiescores van bepaalde pagina’s en de routing anders inrichten. Dit door de log files van paginaweergaven achter elkaar te zetten om het klikpad in kaart te brengen. Prominentie versus gebruik dus. Zo konden we in kaart brengen waar het daadwerkelijk gebruik van de pagina niet overeenkwam met de prominentie van functionaliteit op die pagina. Bijvoorbeeld menukeuzes die erg vaak gebruikt werden, maar relatief ver weggestopt zaten. Toen zijn we gaan kijken naar hoe we dit ook structureler konden aanpakken.

We wilden een nieuwe module ontwikkelen op basis van usability principes, waarbij we continu testen met gebruikers waardoor het volledig intuïtief is. De oplossing: rechtstreekse lijnen met de doelgroep. Daarvoor hebben we Productboard in de applicatie geïntegreerd. Een tool om enerzijds het ontwikkelproces transparant te maken en anderzijds continu input van gebruikers op te halen. Als je bepaalde features in overweging hebt, kunnen de gebruikers bijvoorbeeld stemmen. De kracht van Productboard is de integratie van alle onderdelen. En dus óók de terugkoppeling vanuit de applicatiebeheerder: een nieuwe release of verwerkte feedback wordt via deze tool voor de gebruikers inzichtelijk. Een eigen feedback tool bouwen kan hier bijna niet tegenop.

Bij ons heeft een uitgebreide data-analyse gezorgd voor een positieve, structurele aanpassing in onze applicatie. En zo ook voor een verbetering van de gebruikerservaring, dus een hogere waarderingsscore. Onderschat de waarde van uitgebreid gebruikersonderzoek én een transparante en continue feedback flow met applicatiegebruikers niet. Zorg dat je een continue stroom creëert door directe interactie met de eindgebruiker: verzamel, categoriseer en prioriteer.

Benieuwd naar andere codekrakers? Je checkt ze hier of lees meer over hoe je de ervaring van je gebruikers kan verbeteren, maar nu op gebied van UX-testing. In de Codekraker van Lisette en Sally, vertellen zij je met welke tools je in no-time kunt testen of je UX-aannames kloppen.