Codekraker 2: Dennis Spangenberg - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Codekraker 2: Dennis Spangenberg

Codekraker 2: Dennis Spangenberg

'Dit werkt beter dan een procesbegeleider die van hot naar her rent.'

Ontwikkel een Slackbot voor het automatiseren van je procescontroles

Toen Topicus begon te groeien werd het een grotere logistieke uitdaging om controles goed uit te voeren. Collega’s die op andere verdiepingen zitten, of zelfs vanaf een hele andere locatie werken, maken het er niet echt gemakkelijker op om overzicht te bewaren. Om de controles in het develop-proces beter te stroomlijnen kun je twee dingen doen: een procesbegeleider aanwijzen óf zelf een bot bouwen die processen automatisch controleert. Dat tweede hebben wij gedaan, en deze bot integreerden we vervolgens in onze office communicator Slack.

Het belangrijkste voordeel: een menselijke controle is arbitrair en foutgevoelig, een bot is consistent. Je voorkomt een wisselende uitkomst van de controle. En dat wil je vooral bij het uitleveren van hotfixes voorkomen. Dan wil je het écht niet erger maken dan dat het is. Ook belangrijk: een bot werkt veel overzichtelijker dan een procesbegeleider die continu van hot naar her in het gebouw moet rennen en alles en iedereen op elkaar moet afstemmen.

Om tijd te besparen – en natuurlijk zélf te profiteren – blijven we onze Slackbot verder én met succes ontwikkelen. Omdat we zien dat het veel tijd bespaart en dus geld oplevert. Alle collega’s die betrokken zijn, weten via de bot real time wat er gebeurt. De resultaten worden direct in Slack gedeeld en die hebben we allemaal altijd gewoon open staan. Het scheelt enorm dat je nieuwe collega’s niet alles zelf hoeft uit te leggen, dat doet de bot. Die verwijst ze bij een procesfout naar een pagina met meer informatie.

Momenteel werken we aan het verder automatiseren van onze processen via de bot; we noemen hem ‘Jarkins’. Hij werkt nu vooral met commando’s die andere (geautomatiseerde) acties initiëren, maar helpt ons nu al met het automatisch integreren van de code en het monitoren van onze regressietests. Elke dag geeft ‘Jarkins’ de scores van de test door. Uiteindelijk willen we dat de bot uit zichzelf tegen je zegt: ‘Ik zie nu dat de testset slechter (of beter) is geworden’.

Ons ultieme doel? Scherp blijven op nieuwe innovaties. We willen uiteindelijk ook met normale zinnen tegen de Slackbot kunnen praten, in plaats van in commando’s. Chatten met de bot, zoals je dat ook met je collega’s zou doen!

Lees ook Codekraker 1: Frank Brinkkemper over wat het grootste voordeel is van het automatiseren van je buildstraten!

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!