Codekraker 23: Rik Harink

Codekraker 23: Rik Harink

Aan je codeer skills werken én gamen tegelijk? Software developer Rik ontdekte een internationale gamecompetitie die je op alle vlakken uitdaagt. Benieuwd? Hij vertelt erover in zijn Codekraker!

Werk aan je codeerbasics met de internationale gamewedstrijd js13k

Als developer adem en droom je code. In je dagelijkse werk sluipen dan ook vaak vaste maniertjes of handigheidjes in. Ik heb een toffe manier gevonden om te voorkomen dat je vastgeroest raakt in gewoontes én om jezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen. Iets dat níet voelt als verplichte kost, namelijk: de internationale gamewedstrijd js13k. Een creatieve uitdaging die zorgt voor lol én verbetering van je codingskills.

Bij het werken aan applicaties heb je vaak niet alle mogelijkheden van de wereld. Je werkt met beperkingen en kaders. Misschien herken je het gevoel dat het soms lijkt alsof je daardoor niet al je creativiteit kwijt kunt in een project. Maar het tegendeel is waar: ik ben erachter gekomen dat beperkingen juist goed zijn voor je creativiteit. Het helpt je oefenen met het verkleinen van je scope, zonder een goed en creatief idee te moeten laten varen.

In 2019 ben ik in aanraking gekomen met de js13k. Een jaarlijkse, internationale gamecompetitie voor html5 developers waaraan ieder jaar zeker een paar duizend (front-end) ontwikkelaars van over de hele wereld meedoen. Het is niet zomaar een wedstrijd. Er zijn namelijk twee hoofdregels: de game moet binnen 1 maand ontwikkeld zijn en mag in zip niet groter zijn dan 13KiB. Niet onbelangrijk: er is ieder jaar een algemeen thema waar je je aan moet houden. In voorgaande jaren was dat bijvoorbeeld back, 404:not found en space.

Juist díe restricties maken de competitie juist zo leuk én leerzaam. De beperkingen helpen je namelijk focussen op het kernidee. Zo kan je door de beperkte bestandsgrootte bijvoorbeeld weinig externe library’s gebruiken. Veel afbeeldingen, sprites of andere art assets toevoegen aan je game zit er ook niet in, de ruimte is er gewoon niet. Om hierom heen te werken, kun je bijvoorbeeld graphics in je code tekenen. Denk aan cirkels, vierkanten en andere basisvormen, waardoor je ruimte overhoudt om code te kunnen schrijven. Je traint hiermee dus echt je creatieve spier: zet maar eens met zo weinig iets tofs neer. Dat kan ook wel in je dagelijkse werk, maar ik heb gemerkt dat door mijzelf uit te dagen met iets dat ik heel vet vind (gamen), ik nog meer uit mijzelf kan halen. Alles draait om harde beslissingen maken binnen beperkte tijd. Waar investeer je in? Het helpt je forceren om buiten je comfortzone te treden en zo ook bijvoorbeeld nieuwe technieken te ontdekken. Dat neem ik dan weer mee in mijn werk. Het zorgt echt voor een frisse blik.

Ik deel graag vier learnings die ik heb opgedaan door deel te nemen aan de js13k, die mij in mijn dagelijkse werk verder helpen:

1) Beslissen: verplicht hoofd- en bijzaken moeten onderscheiden is een goede oefening om tot de kern te komen en keuzes te maken.

2) Codeer skills uitbreiden: beperkingen in de mogelijkheden vragen soms om te experimenteren. De ideale manier dus om nóg beter te worden in Javascript of Typescript.

3) Creativiteit: jezelf uitdagen om buiten de lijntjes, maar binnen de restricties te denken. En dat in een creatieve omgeving buiten de zakelijke voorwaarden in je dagelijkse werk om.

4) Een goede voorbereiding loont: het is aantrekkelijk om meteen de inhoud in te gaan, maar (technische) voorbereiding is key. Dan kan je vervolgens aan de slag met de essentie.

js13k is daarnaast ook gewoon een hele toffe ervaring. De ingezonden games worden beoordeeld door een jury, dus je maakt ook nog eens kans op een prijs. Daarnaast ben je in contact met developers van over de hele wereld via een publieke Slack. Het is een echte community waar je een beroep op kunt doen voor feedback, maar die vooral ook heel erg inspireert. Ik daag je uit om eens een jaartje mee te doen. Nieuwsgierig? Meer informatie over de jaarlijkse js13k game jam vind je op https://js13kgames.com/. En hier speel je het spel waar ik in 2021 op de 40e plek ben geëindigd. 

Benieuwd naar andere Codekrakers? Je checkt ze hier.

Meer weten?

Neem contact op met Rik