Codekraker 3: Ramon Ankersmit - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Codekraker 3: Ramon Ankersmit

Codekraker 3: Ramon Ankersmit

'IoT en machine learning maken mijn leven een stuk gemakkelijker.'

Test thuis met IFTTT automation en doe er op je werk voordeel mee

Er gaat flink wat van mijn vrije tijd op aan struinen op het internet. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automation, en dan vooral in combinatie met machine learning, gaan niet aan mij voorbij. Ik ben eigenlijk altijd aan het prutsen en testen met apparaten en software. Op het werk, maar ook thuis. Dat zal voor mede-IT’ers niet onbekend voorkomen.

Thuis probeer ik dan ook echt álles en zet ik mijn automation skills en machine learning in voor mijn eigen gemak. Vele Topicanen kennen mij nog wel van een Topiconf waar ik heb laten zien hoe ik ambilight led verlichting achter mijn televisie had gesoldeerd. Natuurlijk mislukt er wel eens wat, maar met hulp van video’s en tips op fora kom ik een heel eind. En het mooie is, dat als het thuis werkt ik kijk op welke manier ik dit in mijn werk kan toepassen. Dus die avonden hobbyen, neem ik uiteindelijk mee naar Topicus en vice versa.

Ik heb daarvan een mooi voorbeeld. IoT in combinatie met machine learning trekt mij, omdat ik hiermee mijn eigen leven gemakkelijker (en leuker) kan maken. Zo heb ik thuis al het een en ander geautomatiseerd, door zelf te prutsen en proberen. Hiervoor maak ik gebruik van IFTTT en Python in combinatie met Google home. Zo gaan thuis de lampen automatisch aan. Mijn weerstation meet hoe licht het buiten is, en op basis van die berekeningen geeft het een seintje aan de lampen binnen. Maar ik krijg ook een melding van mijn afwasmachine wanneer deze klaar is, of wanneer het zout vervangen moet worden. Mijn ultieme doel? Dat ik al lopend door mijn huis een eigen persoonlijke assistent heb die op basis van wat ik doe, waar ik ben en hoe laat het is alvast mijn dagelijkse routinestappen heeft aangepast.

Alle learnings die ik thuis opdoe, neem ik natuurlijk ook mee naar mijn werk. Zo heb ik een tijd geleden mijn grootste werkfrustratie aangepakt: die bomvolle mailbox. Met diezelfde IFTTT applicatie die ik thuis ook gebruik. Ik was langer bezig met het categoriseren van alle mails, dan met het beantwoorden van die mails. Nu heb ik alles geautomatiseerd en teruggebracht naar 4 folders. Alle binnenkomende mail wordt beoordeeld op inhoud en dan automatisch in de juiste map geplaatst. Bijlagen worden automatisch gedownload in een aparte map. Zo blijven ook de meldingen lekker beperkt en heb ik niet continu last van allerlei crap in mijn inbox, dat alleen maar zorgt voor onnodige afleiding. 

Lees ook Codekraker 1: Frank Brinkkemper over wat het grootste voordeel is van het automatiseren van je buildstraten, of Codekraker 2: Dennis Spangenberg over het stroomlijnen van controles in het develop-proces.

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!