Codekraker 5: Lisette Heerink & Sally Augustijn

Codekraker 5: Lisette Heerink & Sally Augustijn

'Met deze tools test je in no-time of je UX-aannames kloppen.'

Test voortdurend de UX met online testing tools

Als mens zijn we geneigd om onze ideeën te baseren op onze eigen ervaring, logica en onderbouwing. In ons werk doen we al snel aannames over wat een gebruiker wil of hoe we een nieuwe functionaliteit moeten vormgeven. Om te weten of het voor de doelgroep allemaal ook werkt en te begrijpen is, zou je voortdurend met de eindgebruikers in contact moeten staan. Maar in de praktijk is dat lastig. Gelukkig is er een aantal tools op de markt, waarmee je in no-time kunt testen of je aannames kloppen. Onze tip is om gebruik te maken van bijvoorbeeld UsabilityHub en Optimal Workshop voor UX-testing. Deze tools zijn zo eenvoudig, dat ze letterlijk door iedereen kunnen worden ingezet om aannames te valideren.

Door het gebruik van deze tools testen we ideeën al voordat ze ontwikkeld worden, wat usability issues al in een vroeg stadium zichtbaar maakt. Test je het ontwerp als het enkel nog een plaatje is, dan is een aanpassing zo gedaan. Test je een functionaliteit pas als iets ontwikkeld is, dan kost zelfs de kleinste aanpassing veel meer tijd. Tijdgebrek is inmiddels geen excuus meer om de UX niet te testen. Wanneer je je deelnemers één op één spreekt duurt een test al snel 2 weken, maar een online test is een goed alternatief en kun je al binnen 2 dagen uitzetten. Juist omdat het zo snel kan, snijd je jezelf ermee in de vingers als je het niet vast opneemt in het ontwikkelproces.

Aan wat voor tests moet je dan denken? Zelf gebruiken we regelmatig A/B-tests waarbij we onze deelnemers vragen om een taak uit te voeren. De ene deelnemer krijgt variant A, de andere deelnemer variant B. Zo kunnen we van verschillende designs de reactietijd en ‘success rate’ meten en zo de beste optie kiezen. Met card sorting kun je gebruikers een lijstje met toekomstige functionaliteiten geven en ze vragen om deze te sorteren op prioriteit. De ranking die ontstaat gebruiken wij weer voor onze roadmap. UX-testen biedt niet alleen voordeel voor ons als ontwikkelaar: gebruikers voelen zich ook echt gehoord als je ze erbij betrekt. Dat bevordert dan weer de gebruikerstevredenheid.

Heb je al contact met je doelgroep? Vraag ze dan of je ze vaker mag benaderen voor testjes en of ze de tests willen verspreiden onder collega’s. Zo bouw je langzaam een testpanel op, die jou helpt om de user experience van je applicatie te optimaliseren.

Lees ook de Codekrakers van Frank BrinkkemperDennis SpangenbergRamon Ankersmit en Jeroen Steenbeeke.

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!