Codekraker 6: Jim van der Velde

Codekraker 6: Jim van der Velde

'Met deze extra regels code kun je sturing in je data faciliteren.'

Werk vanuit de Definition of voor Done met extra regels voor datavisualisatie

Sturen op basis van data is steeds belangrijker voor klanten. En terecht ook! Naast een goed functionerende applicatie is er ook behoefte aan inzichten. Hoe wordt mijn applicatie gebruikt? Wat zijn piekmomenten? Dit kan eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden door te visualiseren. Maar dát kan alléén als de betreffende data ook daadwerkelijk beschikbaar is vanuit de code. Dat is niet altijd het geval. Mijn tip voor teams van developers en data analisten is: denk voordat je gaat ontwikkelen na over hoe je kunt rapporteren. Breid hiervoor bijvoorbeeld je ‘Definition of Done’ uit. Al met een paar extra regels code kun je sturing in je data faciliteren. 

Veel - vaak wat oudere - applicaties zijn puur ontwikkeld met oog op wat het moet kunnen. De rapportages worden dan nog te vaak handmatig en oppervlakkig in een Excel-document gedaan. Dat voldoet tegenwoordig gewoon niet meer. Kijk daarom óók naar wat gebruikers eruit willen halen, in plaats van alleen naar hoe de applicatie moet werken. Te vaak zijn deze zaken nog gescheiden en ontbreekt dataopslag in de code. Daarbij verwachten klanten naast data-inzichten ook steeds meer op het gebied van UX bij de oplevering van een applicatie. En daar hoort nu eenmaal een aantrekkelijke visuele rapportage bij.

In de ideale situatie zijn ontwikkelaars zich ervan bewust dat zij met de ontwikkelde codes bijdragen aan rapportagedoeleinden. Dus door vooraan in het proces al na te denken wat je wilt visualiseren, kun je de code hierop inrichten en de data er direct uithalen. Dan hoef je er later niet opnieuw tijd in te steken en de applicatiecode om te bouwen. Een van de mogelijke instrumenten om dit te doen is door 3 regels over dataopslag op te nemen in de ‘Definition of Done’. Zo maak je het verwerkproces voor het hele team korter en kun je achteraf beter rapporteren. De volgende drie regels zijn wat mij betreft onmisbaar in de ‘Definition of Done’ code voor de uiteindelijke data-analyse en -visualisatie:

  • de time stamp;

  • de uitvoerder van de actie;

  • de organisatie waartoe deze persoon behoort.

Vanuit deze basis kun je ook veel gemakkelijker trends opmerken en analyseren, bijvoorbeeld met het inzicht in acties die binnen een bepaalde periode in de applicatie plaatsvinden. Als je de data eenmaal hebt raad ik je aan om de tool Tableau te gebruiken voor de visualisatie. Deze fan based tool werkt volgens het ‘drag and drop’ principe en is zonder al te veel regels aan code te gebruiken. Kortom, je leert er gemakkelijk mee te werken. Ander voordeel: het heeft veel meer opslag en verwerkingskracht dan Excel. Natuurlijk dient een applicatie vooral praktisch te zijn voor de eindgebruiker, maar een klant servicen met gelikte datavisualisatie is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. 

Lees ook de Codekrakers van Frank BrinkkemperDennis SpangenbergRamon AnkersmitJeroen Steenbeeke of Lisette en Sally.

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!