Codekraker 7: Dennis Spangenberg - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Codekraker 7: Dennis Spangenberg

Codekraker 7: Dennis Spangenberg

‘Performance tools verbergen jouw fouten.’

Pas op voor performance tools als Eclipse en Resharper

Als je als developer écht wil leren, dan moet je eigen fouten kunnen herleiden en oplossen. De beste tip die ik daarvoor kan geven is: probeer niet te veel gebruik te maken van helpfuncties in editors of plug-ins als Eclipse (editor) en Resharper (plug-in). De valkuil voor beginnende developers is dat je via de onderwijsinstelling of werkgever vaak toegang krijgt tot deze performance tools, waardoor het een automatisme wordt om erop te vertrouwen.

Wat je vaak merkt is dat developers die deze performance tools gebruiken, teveel zijn gewend dat de tool tegen je zegt: ‘Ik vind dat je de code niet goed geschreven hebt. Zal ik het voor je fixen?’ Wat je dan niet weet is de reden waaróm de tool zegt dat het anders moet. Soms is deze oplossing ook niet eens goed en wordt bijvoorbeeld de performance van je applicatie juist slechter, dat is het gevaarlijke. In het begin heb je dat niet door, want het automatiseren van code review is gewoon handig. 

Eerlijk is eerlijk: je werk automatisch laten controleren is handig en scheelt veel tijd. Ook detecteren deze performance tools fouten in je code en kunnen ze zelfs potentiële memory leaks zien voordat je de code hebt gedeployed. Vaak wordt er een peer review gehouden om dit te tackelen, maar dan moet je als developer wel de nodige ervaring en inzichten hebben om dit ook te kunnen doen vanuit kennis. Het belangrijkste: de code die geschreven wordt, moet hoe dan ook leesbaar en te begrijpen blijven. De performance tools veranderen de code vaak in een kortere variant, waardoor het minder leesbaar wordt. Laat hem dus altijd reviewen door een andere developer en deel met elkaar de bevindingen.

Zorg dus dat je weet wat de performance tools voor je kunnen doen. Ken de voordelen, maar ook de valkuilen. Bij Topicus sturen wij hierop door interne trainingen. En alle fouten waarvan je zelf leert, deel die ook met anderen. Anders loop je met elkaar continu tegen hetzelfde aan.

Lees ook de Codekrakers van Frank BrinkkemperDennis SpangenbergRamon AnkersmitJeroen Steenbeeke, Lisette en Sally en Jim van der Velde.

De leukste, herkenbare en awkward tech en IT jokes op jouw tijdlijn? Volg dan TechGags op Instagram!