Codekraker 8: Nick Hesselink

Codekraker 8: Nick Hesselink

'Een raamwerk met de lusten van Selenium, maar niet de lasten.'

Selenium wordt gebruikersvriendelijk met Katalon

Een optimaal geautomatiseerd testproces, welke IT’er wordt daar nu niet blij van? Vanuit mijn rol als testcoördinator liep ik er tegenaan dat de processen in mijn team vrij complex waren ingericht. Dan heb je veel technische mensen nodig om die processen goed te laten lopen. Maar in ons team hebben we ook functionele mensen die een belangrijke rol kunnen spelen in het testproces. Na wat onderzoek kwam ik tot een oplossing waarbij ik niet altijd technische mensen nodig heb, maar tóch dezelfde doelen kan bereiken. Met Katalon voer je eenvoudig cross-platform testautomatisering uit. Met de lusten van Selenium, maar niet de lasten. Selenium wordt gebruikersvriendelijk met Katalon.

Voor procesautomatisering wordt nog veel gebruik gemaakt van Selenium. Dit software testraamwerk heeft de techniek die je zoekt, maar is net als veel andere testtools technisch complex, waardoor functioneel testers al snel afhaken. Het nadeel daarvan is dat je afhankelijk bent van programmeurs om de nodige tests te kunnen draaien. In Katalon hoeft dit niet, daarmee kunnen functioneel testers en analisten over het algemeen zélf goed uit de voeten. Het mooie hieraan is dat je dus écht als een team kunt werken, met ieder in zijn eigen rol. Waarbij je ook als team het eindproduct door het gehele testtraject heen krijgt. Als functioneel tester lift je direct mee en kun je bij de eerste oplevering al beginnen met de borging van je product. Ander belangrijk voordeel is de kortere doorlooptijd en het feit dat de fouten er zo sneller uitgepikt kunnen worden.

Katalon is een gebruiksvriendelijke interface die onder andere gebruikmaakt van de kracht van open-source raamwerken Selenium en Appium, maar het heeft niet dezelfde valkuilen. Grootste en bekendste nadeel van Selenium zijn wel de false positive-uitkomsten onder andere door timing issues. In Selenium moet je hier iets omheen bouwen om het werkend te krijgen. Dat vraagt om technische kennis en zorgt dus voor een vertragende factor in het proces én is kostbaar. In Katalon is dat goed opgevangen. Dit geautomatiseerde testplatform heeft daarbij een uitgebreide set functies om testoplossingen te implementeren voor web-, API-, mobiele- én desktop toepassingen. En het wordt nog beter: met Katalon Studio kun je ook moeiteloos werken door een vooraf gedefinieerd automatiseringskader met honderden ingebouwde keywords. Ook als je minder programmeerervaring hebt. 

Het is zo gemakkelijk dat functioneel testers en analisten er zelf mee aan de slag kunnen en hier niet speciaal een ontwikkelaar voor nodig hebben. En de ontwikkelaars zelf? Die waren in het begin best sceptisch. Zij zien zoveel tools voorbij komen die achteraf toch niet helemaal lekker werken. Maar Katalon kunnen de meesten wel waarderen. Het technische team wil natuurlijk het liefst genoeg uitdaging en mooie producten maken, in plaats van de ‘moetjes’ afwerken. Het feit dat zij door Katalon dus niet meer in Selenium hoeven te automatiseren, vinden ze vaak helemaal niet erg.

Benieuwd naar andere codekrakers? Lees de tips van DennisFrankRamonJeroenLisette en Sally en Jim.