Codekraker 22: Jelle de Jong

Codekraker 22: Jelle de Jong

De nachtmerrie van iedere IT’er: achterstallig onderhoud, technicaldebt en toil. Jelle deelt in zijn Codekraker een werkwijze waarmee je hier voor eens en altijd mee afrekent!

Voor ieder team een bekende struggle: toil. Wederkerend werk en technical debt. Als eenmaal de klad erin zit, heeft dat geen positieve werking op de rest van je werk. Natuurlijk zijn er leukere dingen te bedenken dan achterstallig onderhoud wegwerken. Toch is het cruciaal voor je werkproces én -plezier. In ons team hebben we er zelfs een positieve draai aan gegeven en draagt ons werkprincipe óók nog bij aan teambuilding: het organiseren van een terugkerende Clean up Tuesday om af te rekenen met al het achterstallige werk.

Zie het als koken. Je zit achteraf altijd met de afwas. En dat blijft terugkomen. Je kunt het verminderen, maar niet tegengaan. Doe je het niet, koeken de etensresten aan. Wil je de volgende keer weer koken? Dan moet je éérst schoonmaken voordat je weer aan de slag kunt. Hier liepen we met ons team (Deedee, Topicus’ divisie Finance) ook tegenaan. Daarvoor brachten we Clean up Tuesday in het leven, zodat we achterstallig onderhoud en technical debt de baas zouden worden. Het doel: het niet meer zien als ‘moetje’, maar als kans om verder te groeien en tijd vrij te maken voor de dingen waar we écht enthousiast van worden.

Clean up Tuesday is onze maandelijkse grote schoonmaak. Programmeurs zetten op een rij waar onze code hotspots zitten. Maar we nemen ook standaard onze definition of thumb even onder de loep en bespreken onze agenda’s. Tegelijkertijd houden we ruimte beschikbaar om kritisch te kijken naar hoe we het de volgende keer sneller kunnen doen. Kortom: waar moeten we werk instoppen om te kunnen verbeteren?

Nu hoor ik je denken: leuk, zo’n ochtend vrij plannen met je team. Hier krijgen we niet zomaar tijd voor vanuit het management. Dat snap ik ook, als je niet de vinger op de zere plek kunt leggen. Maar naast dat onze Clean up Tuesday het werken voor onszelf makkelijker maakt, kunnen we hierdoor ook inzichtelijk maken wat het de organisatie oplevert. Dat communiceren we richting product owners, waarmee we hen kunnen overtuigen dat deze tijdsinvestering de moeite waard is. Niet alleen qua tijd, maar ook qua geld.

Onze Clean up Tuesday is een succes omdat hij steeds korter duurt. In het begin blokten we standaard een halve dag met het hele team. Inmiddels doen we het met minder. Puur omdat we het onderhoud onder controle hebben. We starten de dag met business acties die het hele team aangaan. Daarna haken analisten en PO’s af en gaat de rest verder met de technisch inhoudelijke acties. Het voordeel hiervan is dat we zo ook nieuwe dingen kunnen aanpakken. Laatst hebben we het onderwerp budgettering toegevoegd: hoe duur zijn we eigenlijk? Welke elementen in Azure gebruiken we en wat kost dat? We kijken nu of we quick fixes kunnen doorvoeren om te zorgen dat het budget niet onopgemerkt uit de klauwen loopt. Zo zijn we erachter gekomen dat onze database veel te duur is ten opzichte van requirements die we nodig hadden. Eindstand is dat we hier veel geld op hebben bespaard.

In ons team zijn we op het punt beland dat ons wederkerend werk steeds minder wordt. We hebben dingen in de smiezen. Ik zou zeggen: probeer het ook eens uit. Ik durf zelfs te zeggen dat door er samen met je team een momentje van te maken, de ‘corveeklussen’ zelf ook minder erg worden. Sterker nog: nu we het zo lekker op de rit hebben, krijgen we er zelfs lol in.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Jelle

Jelle de Jong

Jelle de Jong

Software Developer

mail jelle.de.jong@topicus.nl