De Grote Overstap - Rianne Schuurman - Werkenbijtopicus
De Grote Overstap - Rianne Schuurman

De Grote Overstap - Rianne Schuurman

Rianne maakte van haar passie haar werk. Ze begon bij de crediteurenadministratie en groeide door tot wagenparkbeheerder. Lees haar verhaal

Een carrière is persoonlijk. Niet één is hetzelfde. Toch hebben veel verhalen een gemene deler: het zetten van een nieuwe stap. Rianne Schuurman (54), wagenparkbeheerder bij Topicus, belandde per toeval weer op een plek die perfect aansluit bij haar passie: auto’s. Maar dan bij een IT-organisatie.

Rianne groeide op tussen de motoren op een boerderij in Halle. In haar vrije tijd deed ze veel aan zijspancross en sleutelde ze aan auto’s. Na het volgen van het Lager Economisch Administratief Onderwijs rondde ze de opleiding tot receptioniste af en ging met deze diploma’s op zak op zoek naar een baan. Ze kwam niet aan werk, tot ze in contact kwam met een arbeidsbureau dat mensen helpt bij het vinden van een baan. Een soort bedrijf dat we nu kennen als het UWV.

“Zij hadden een project ‘Vrouwen voor mannenwerk’ en ze vroegen mij of ik daarin geïnteresseerd was. Dat had direct mijn interesse. Er bleek van alles mogelijk: van timmerman tot bouwvakker, van lasser tot automonteur. Vooral dat laatste sprak mij natuurlijk direct aan. Zodoende ging ik via hen aan de slag met een opleiding automonteur, deze opleiding heb ik afgerond. Tijdens de laatste fase van mijn opleiding kreeg ik een zijspansport-ongeluk, hierbij scheurde alles in mijn rechterknie af. Ik heb nog wel op de werkplaats gestaan, maar dit was fysiek eigenlijk te zwaar waardoor ik al snel naar de andere takken binnen het bedrijf verplaatste: van de receptie naar de verkoop, maar ik eindigde bij de administratie.”

Een gedeelde passie leidt tot een perfecte match
Rianne deed jarenlang administratief werk, voornamelijk bij autobedrijven. ‘Na wat omzwervingen hier en daar kwam ik bij Topicus terecht. Ik werkte veel via een uitzendbureau, bijvoorbeeld om zwangerschapsverlof op te vangen bij bedrijven. Ik had het helemaal niet naar mijn zin bij de werkgever waar ik toen zat, dus zodoende solliciteerde ik naar een administratieve functie bij de afdeling crediteurenadministratie bij Topicus. Dit was puur financieel, totdat onze toenmalige directeur mijn passie voor auto’s ontdekte. Hij was verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het koopproces van nieuwe auto’s en het afhandelen van RDW-zaken, de functie wagenparkbeheerder bestond toen eigenlijk nog niet en hij deed deze taken ‘erbij’. Een andere collega hielp hem bij die zaken, maar toen zij ziek werd, ben ik gevraagd om die taken over te nemen. Onze toenmalige directeur zag hoe ik hierin opging en ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheid. Tot het moment waarop hij zag dat ik hier het best tot mijn recht kwam en aanbood om hier volledig mee aan de slag te gaan. Ik hoefde enkel nog ja te zeggen.”

De functie van wagenparkbeheerder is op een hele natuurlijke manier bij Rianne terechtgekomen. “Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling: wagenparkbeheer was maar een klein onderdeel van Topicus. Maar inmiddels is dat veranderd, ik werk nu met twee collega’s samen. We gaan op bezoek bij importeurs, we zitten om de tafel met dealers: we hebben er wel echt iets van gemaakt.”

“Ik heb niks met IT”
De IT-sector was niet een sector waarin Rianne had verwacht te belanden. “Ik werkte al 15 jaar binnen debiteurenbeheer en ik vond het leuk om het nu eens van een andere kant te bekijken. Ik heb zelf eigenlijk niks met ICT. En ondanks dat Topicus natuurlijk een IT-partij is, merk ik daar niet veel van binnen mijn werk. Ik vind het juist heel erg leuk dat ik IT’ers op een hele andere manier leer kennen: een auto is een emotie. Door hierover in gesprek te zijn met medewerkers leer je ze op een hele andere manier kennen.”

Voor Riannes omgeving kwam deze functiewissel niet geheel onverwachts: ondanks dat het niet gepland was had iedereen wel verwacht dat Rianne uiteindelijk weer in de auto’s zou belanden. “Mijn familie en vrienden weten natuurlijk dat auto’s een enorme passie voor mij zijn en kennen mijn achtergrond. Zij hadden niet anders verwacht dan dat ik vroeg of laat weer tussen de auto’s zou belanden. Mijn collega’s waren wat verbaasd: als ik dan advies gaf bij schade of onderhoud, werd ik soms gek aangekeken. Niemand verwachtte dat ik hier zo in zat. Als ik dan over mijn achtergrond vertelde viel alles op zijn plek. Inmiddels komen ze ook bij me voor advies wanneer ze privé een auto willen kopen.”


Benieuwd naar andere Grote Overstappen van onze Topicanen? Lees hier alle verhalen.