Student Talk: Carine

Student Talk: Carine

Carine studeert af bij de divisie onderwijs waar ze bezig is met de optimalisaties van het UX design van de interfaces van de school-app Somtoday. Lees hier haar verhaal.

Populaire onderwijs-app verbeteren tijdens je afstudeerstage 
Ik ben Carine, 24 jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies aan Saxion in Enschede. Op dit moment ben ik bezig met mijn User Experience (UX) afstudeeropdracht bij Topicus’ divisie Onderwijs. Aan de hand van mijn onderzoek ontwerp ik de lay-out van de interfaces van de school-app Somtoday. Dat is het complete en meest flexibele softwaresysteem dat veel middelbare scholen gebruiken voor effectief administreren, organiseren en leren in de school. Het is tof dat ik met mijn afstudeeropdracht echt impact maak op mijn omgeving. 

Kennismaken met Topicus tijdens de Inhousedag 
Voor mijn afstudeerstage zocht ik specifiek naar een User Experience-opdracht. Een vriendin van mij werkt bij Topicus en gaf mij de tip om naar hun Inhousedag te gaan. Dit is een soort ‘open dag’, georganiseerd voor studenten om de sfeer te proeven bij het bedrijf.

Tijdens die dag was er een stagemarkt. Daar heb ik met iedereen een praatje gemaakt, genetwerkt en mijn gegevens achtergelaten. Het hielp dat iedereen super sociaal en open was. Een week daarna kreeg ik een mail vanuit Topicus met de vraag of ik nog steeds geïnteresseerd was. Vanaf dat moment ging het erg snel. Na een gesprek met de product owner en een UX’er kon ik aan de slag. 

Het verschil maken met je onderzoeksopdracht 
Aan het eind van de stage lever ik een interactief product in. Dat is ook de opdracht die ik vanuit school heb meegekregen. In mijn geval werk ik aan een visueel prototype voor de app Somtoday. Deze opdracht sprak mij meteen aan. Hiermee draag ik een steentje bij aan het onderwijs, dat vind ik heel belangrijk.

Somtoday was bekend terrein voor mij. Zelf heb ik ook gewerkt met deze app toen ik op de middelbare school zat. Mijn aanpassingen in de lay-out helpen docenten en administratief medewerkers efficiënter werken. Ze vinden sneller wat ze nodig hebben of hoeven minder vaak te klikken. Hierdoor houden zij meer tijd over voor belangrijkere zaken. 

Niet alleen het onderwijs, maar ook andere maatschappelijke zaken trekken mij aan. Ik vind het mooi om mee te werken aan de omgeving waarin ik leef en dat kan bij Topicus. Hoe meer ik het gevoel heb dat ik iets kan betekenen in de oplossing van een probleem, hoe ijveriger ik aan de slag ga. 

Vooruitgang boeken met… interviewen!
In welk onderdeel ik tijdens mijn stage echt stappen maak? Ik leer veel van de user experience interviews die ik afneem. Bij Topicus voeren ze deze interviews altijd met z’n tweeën. Daarom vraag ik elk interview een UX’er om hierbij te zitten. Na zo’n interview bespreken we hoe het gesprek verliep en wat ik kan verbeteren. Daar haal ik zó veel waardevolle informatie uit! Ik merk dat ik met elk interview beter word in het stellen van vragen, scherp luisteren en specifiek doorvragen. 

Onderdeel uitmaken van het team 
Ik word door collega’s overal bij betrokken, echt alsof ik onderdeel uitmaak van het team. Elke dinsdag is er een moment ingepland waarin alle UX’ers kennis met elkaar delen in de vorm van een korte presentatie. Hierdoor krijg je ook dingen mee van andere projecten. Tijdens het feedback-moment vragen ze ook naar mijn mening én krijg ik gelijkwaardige feedback terug op mijn onderzoek. 

Niet alleen door de kennisdeling, maar ook door de dagelijkse wandelingen door Deventer leer ik alle collega’s kennen. Iedereen binnen Topicus heeft de gewoonte om tijdens te pauze een rondje te lopen. Nu ken ik Deventer heel goed en ben ik nogal van de feitjes. Ik betrap mezelf erop dat ik vaak zeg: ‘Hé wist je dit al? En dit?’ Hierdoor sta ik nu binnen Topicus bekend als de tourguide van Deventer. 

Een programma speciaal voor stagiaires 
Het fijne aan de stage bij Topicus vind ik dat ik nergens zelf achteraan hoef. Zo is er een onboarding project dat begint met een kick-off. Met alle 30 à 40 stagiaires kregen we een speech van de directeur, een andere medewerker introduceerde de verschillende takken binnen Topicus. Dit is niet alleen leuk om te horen, maar ook heel praktisch voor de introductie van je verslag. Die informatie krijg je gewoon voorgeschoteld. 

Tijdens de presentatie werd er benadrukt dat hier écht ruimte is om hier je netwerk op te bouwen. Fun fact: we kregen zelfs een lijst met namen van collega’s die je mag benaderen om een drankje mee te doen! Naast de kick-off kregen we tijdens het onboarding-proces ook verschillende workshops aangeboden. Dat is ook meteen mijn tip aan studenten die ook bij Topicus stage willen lopen: doe overal aan mee. 

Tijd voor een lightning round!

Waar ben je het meest trots op? Het feit dat de conclusies die ik nu al aan het trekken ben, goede richting bieden voor het verbeteren van de app.

Wat neem je mee? Vroeger had ik vaak bevestiging nodig om zeker te zijn over mijn werk. Bij Topicus geven ze mij zoveel vertrouwen dat ik erachter ben gekomen dat ik het zelf kan. 

Ambities? Ik zie mezelf later werken aan een soortgelijk maatschappelijk project. Het lijkt me dan ook leuk om na mijn stage bij Topicus te blijven werken. 

Ben jij op zoek naar een (afstudeer)stage, bijbaan of een first job? Bekijk dan onze student vacatures en vacatures.

Meer weten?

Carine Hoiting

Carine Hoiting

phone 0570 - 662 662