Student Talk met Ruud - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Student Talk met Ruud

Student Talk met Ruud

Van Sportkunde naar Informatica naar afstuderen bij Topicus... Ruud vertelt meer over zijn afstudeeropdracht en over de cultuurshock die hij onlangs bij ons ervaarde.

Van Sportkunde naar Informatica naar afstuderen bij Topicus... Stagelopen of afstuderen bij Topicus, hoe is dat eigenlijk? In deze rubriek vertellen studenten over hun ervaring bij Topicus. Deze keer spraken we Ruud. Ruud studeert Informatica en is afstudeerder bij de divisie Finance. Hier houdt hij zich bezig met het bouwen van een klantportaal voor onze klanten. Lees in dit interview meer over de opdracht van Ruud en over de ‘cultuurshock’ die hij ervaart.


Even voorstellen

Hoi, ik ben Ruud. Ik woon in Steenwijk en zit in het laatste jaar van de hbo-opleiding Informatica in Leeuwarden en momenteel ben ik aan het afstuderen bij Topicus. Hiervoor heb ik de opleiding Sportkunde gevolgd aan Hogeschool Windesheim. Deze opleiding heb ik wel afgerond, maar dit was niet iets waarmee ik verder wou. Via m’n broertje ben ik bij de opleiding informatica terecht gekomen en dit bevalt mij nog altijd goed. In mijn vrije tijd zing ik graag en speel ik gitaar. Daarnaast doe ik fanatiek aan fitness.


Van mijzelf ben ik een vrij gestructureerd persoon, zonder structuur kan ik niet leven. Voor mezelf moet ik plannen wat ik ga doen en hoe. Het liefste werk ik met een deadline. Op deze manier haal ik het beste resultaat. Kort gezegd ben ik een leergierige en sociale informatica student.


Nieuwe uitdaging

Via een vriend van mij, Joris, ben ik in contact gekomen met Topicus. Voorheen heb ik bij een klein ICT-bedrijf stagegelopen, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging bij een groter bedrijf. Van Joris heb ik enthousiaste verhalen gehoord over onder andere de cultuur van Topicus. Ik vond de open en vrije cultuur, zoals Joris die omschreef, goed bij mij passen en dit heeft mij overgehaald om te solliciteren.


Vlotte sollicitatieprocedure

Op de recruitment website werkenbijtopicus.nl heb ik gekeken naar alle opdrachten. Hier zag ik een opdracht staan waarbij er een klantenportaal gebouwd moest worden gericht op servicemanagement. Ik heb al eerder een klantenportaal gebouwd dus dacht: dit kan ik wel doen! Ik stuurde een mail naar Kay-Lee en binnen een week had ik al een gesprek. Vervolgens kreeg ik diezelfde dag bericht dat ik aan de slag mocht met deze opdracht. De procedure ging dus heel soepel en snel.


Ruuds afstudeeropdracht

Mijn afstudeeropdracht is ietwat aangepast. Er stond namelijk: ‘’Bouw een klantenportaal en werk daarmee samen met een andere stagiaire die het design ontwikkelt. Ik werk niet meer samen met die stagiaire, maar bouw het hele portaal zelf, dus van front-end tot back-end. Het onderzoek dat ik hieraan heb gekoppeld, is gericht op de beveiliging van het portaal.


Het portaal dat ik ontwikkel is in principe voor alle klanten van Topicus’ divisie Finance. Deze klanten hebben verschillende producten van Topicus bij hen draaien. Wanneer er hier zich bijvoorbeeld een bug voordoet, schieten de klanten een ticket in bij Topicus met de vraag om dit probleem op te lossen. Het centrale portaal dat ik bouw, zorgt ervoor dat de tickets op een snellere en gestructureerde manier kunnen worden afgehandeld door de collega’s.


Mijn onderzoek gaat in op het gebied van security. Het portaal is voor Topicus heel waardevol, omdat dit veel impact kan hebben op de snelheid van de service die wij bieden aan de klanten. Dit vind ik tevens het mooie aan ICT. Je maakt daadwerkelijk iets waarmee mensen in aanraking gaan komen. Of het nou een website is of een systeem dat mensen eigenlijk niet zien; de mensen maken er toch gebruik van en dat is gewoon tof. Je zet echt iets neer!


Een werkdag van Ruud

Vanuit de opleiding moet ik onderzoek doen dus hier ben ik veelal mee bezig. Ik zoek antwoord op vragen als: ‘’Welke informatie moet het portaal bevatten?’’, ‘’Welke beveiligingsmethodieken moet ik gebruiken en wat wordt er nu gebruikt?’’. Tot ongeveer eind april werk ik hieraan en vervolgens geef ik een advies waarmee ik het prototype van het portaal ga bouwen. Dit zal begin mei van start gaan. Vaak werk ik ook een dag in de week thuis omdat ik hier in alle rust kan werken. Mijn afdeling is een drukke omgeving wat het lezen van literatuur soms lastig maakt.


Eerste maand bij Topicus

Ik had verwacht om bij een ontwikkelteam te zitten in plaats van bij de serviceafdeling. In een ontwikkelteam werk je namelijk meer samen aan een product en nu ontwikkel ik in m’n eentje het portaal, maar dit vind ik prima en is tevens een grote uitdaging.


Topicus heeft mij wel echt een ‘cultuurshock’ gegeven. Het is hier compleet anders dan bij elk ander bedrijf waar ik ben geweest, dit gaat van sportkunde tot ICT-bedrijven tot parttimebaantjes. Het is ongekend hoe vrij je bij Topicus bent. Ik vind het wel fijn dat je hier veel vrijheid krijgt, maar op gebied van aansturing en documentatie mis ik nog wel wat structuur. 


Wat ik nu al geleerd heb, is om gewoon op iemand af te stappen wanneer ik een vraag heb. Bij Topicus maakt bijna iedereen wel tijd voor je vrij wanneer je een vraag hebt. Dit zorgt ervoor dat het proces tien keer sneller gaat.


Toekomst bij Topicus

Ik zie wel toekomst bij Topicus. Ik was sowieso al van plan om hiernaartoe te komen. Op m’n afdeling zeggen ze ook dat als het prototype van het portaal goed is, dat ik hem hier wel mag afbouwen 😉.


Afstuderen bij Topicus in drie woorden

Veel kennis, saamhorigheid, ietwat chaotisch.


Handige tips van Ruud voor het zoeken van een afstudeerplek

Als je iemand kent binnen Topicus, probeer dan via hem/haar in contact te komen met Kay-Lee, onze Campus recruiter. Ken je niemand, bekijk dan de stage-pagina. Staat er geen leuke opdracht tussen? Neem gewoon contact op met Topicus. Vaak kunnen ze specifiek voor jou wel een opdracht bedenken die je wel aanspreekt.


Wil jij ook stagelopen of afstuderen bij ons? Bekijk dan hier onze opdrachten of neem contact op.