Dennis doet verslag: Spring I/O - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Dennis doet verslag: Spring I/O

Dennis doet verslag: Spring I/O

Dennis bracht een bezoek aan Spring I/O in Barcelona. Lees hier zijn verhaal!

Spring I/O: tech en vermaak

Op 16 en 17 mei bracht Dennis Schroer namens Topicus een bezoek aan de tweedaagse conferentie Spring I/O in Barcelona. Op deze conferentie worden de nieuwste ontwikkelingen besproken over en rondom het framework Spring. In zijn blog vertelt Dennis hoe deze reis eruitzag en legt hij uit waarom het bezoeken van een conferentie eigenlijk voor iedereen van toegevoegde waarde is.


Spring

Binnen de JVM-wereld (Java Virtual Machine) is Spring een bekend begrip. Als framework (geheel van softwarecomponententen) zorgt het ervoor dat jouw applicatie goed gestructueerd is en levert het veel standaard features. Met behulp van Spring boot heb je binnen één minuut een werkende (web)applicatie. Veel grote partijen, waaronder Netflix, maken hier veelvuldig gebruik van.


Ook bij de divisie Overheid maken we veel gebruik van Spring en Spring boot als centraal onderdeel van onze applicaties. Een conferentie bezoeken leek me altijd al tof. Toen ik Spring I/O voorbij zag komen, greep ik mijn kans en schreef ik een voorstel om deze conferentie te bezoeken. 


Conferentie

De conferentie begon met een centrale opening en enkele keynotes. De toekomst van Spring werd besproken en van enkel, nieuwe features konden we demonstraties bewonderen. De rest van de conferentie werd gevuld met sessies en workshops in verschillende zalen over allelei onderwerpen. Denk aan Spring, Security, Kubernetes, Microservices, Kafka, Architectuur, Testen en Kotlin. Bij bijna alle sessies werd een live demo gegeven. Een sessie waarin Spring boot van de grond af aan opnieuw werd opgebouwd vond ik ook zeer interessant. Een live demo van ING waarin ze duizenden updates van aandeelprijzen per seconde matchen met nog veel meer alerts van klanten maakte indruk.


Het was mogelijk om een eigen programma samen te stellen aan de hand van een app. Ook kon je hiermee gemakkelijk in contact komen met andere bezoekers en mocht je je beoordeling geven na de sessies en workshops. 


Beide dagen waren volledig verzorgd inclusief drinken, lunch, hapjes en een borrel. Tevens was er de gelegenheid om met andere bezoekers, vanuit de hele wereld, te praten, om bij standjes te kijken van bijvoorbeeld Jetbrains en IBM, maar ook de tafelvoetbal met een tafel van 10 meter kreeg de nodige aandacht. Het spelen van een potje aan zo’n unieke tafel kon ik natuurlijk niet afslaan.

Hot topics

Zoals al eerder verteld, kwamen er allerlei onderwerpen aan bod tijdens de conferentie. Maar waar toch wel de meeste aandacht naar uitging, was Reactive Programming. Het is een veelbesproken webapplicatie waarvan wordt verwacht dat het de toekomst gaat zijn. Binnen Reactive Programming blokkeert je code nooit, wat het zeer geschikt maakt voor de asynchrone acties die veel binnen een microservice architectuur worden uitgevoerd. Duizenden requests parellel afhandelen met slechts 8 threads is geen probleem. Dit was dus zeer interessant om aan te horen.  


Daarnaast was alles wat met de Cloud te maken heeft ook een hot topic. Een aantal sessies gaven aandacht aan Deployments, Kubernetes en Google Cloud. Ook zaken als Distributed Tracing en Istio kwamen aan bod. Vrij divers dus. Dat vond ik ook juist zo leuk aan deze conferentie; de onderwerpen waren uiteenlopend, maar toch hadden ze allemaal met Spring te maken.


Leerzame, maar vooral leuke trip

Al met al was dit tripje een leerzame, maar vooral ook leuke ervaring. Lees ook verhalen van andere collega’s bij Topicus over hoe zij tech met vermaak combineren.


Alle sessies zijn terug te kijken op youtube.