Student Talk met George

Student Talk met George

Studeren, praktijkervaring opdoen en bijverdienen… George vertelt!

Het mooiste aspect van IT is de creativiteit die je erin kwijt kunt

George is 21 jaar en student aan Saxion (hbo IT Service Management). Na 5 maanden stage is George inmiddels bij ons aan de slag als werkstudent en richt zich voornamelijk op het testen (automatiseren, unit testen, merging). Hij wil zich graag ontwikkelen in de richting van DevOps. Naast het opdoen van kennis rondom verschillende applicaties en test-frameworks, ziet George veel voordelen in zijn bijbaan bij ons: “Het helpt me in mijn studie, ik bouw ervaring op, krijg steeds meer verantwoordelijkheid en het zorgt ervoor dat ik discipline opbouw.”


Businessprocessen, applicaties en backend in kaart gebracht

Tijdens zijn stage werkte George nauw samen met de testmanager van de divisie Overheid. Na de overname van een bedrijf was het aan George om duidelijk in beeld te brengen welke veranderingen er nodig waren om de werkwijzen, processen en producten op elkaar af te stemmen. Eerst werd geanalyseerd wat nou eigenlijk de verschillen waren in onder andere de processen en backend van de producten. Aan de hand van vier modellen die George zelf heeft samengesteld, werden de veranderingen gevisualiseerd, zodat iedereen in een oogopslag kon zien welke werkwijzen er worden gehanteerd en hoe de processen eruitzien (actoren, businessprocessen, servicecomponenten). Deze modellen visualiseerden de huidige situatie van Topicus en van het overgenomen bedrijf (interne businessprocessen, applicaties en backend) en de fusie van beide bedrijven. Veel aspecten van de voorgeschreven oplossing en veranderingen zijn inmiddels geïmplementeerd en in gang gezet.


Opleiding versus bedrijfsleven

Tijdens zijn opleiding kreeg George veel theorie over testen, maar de daadwerkelijk implementatie van testen komt minder aan bod, wij gaven hem die kans: “Ik heb geleerd om met Selenium te werken, een test-framework waarmee je geautomatiseerde testen kunt schrijven en ik heb veel kennis opgedaan rondom Jenkins en Rancher. Bij een bedrijf leer je pas echt hoe belangrijk testen is. Het is onmisbaar voor een goed product. En het bouwt tevens vertrouwen op bij de klant. Het is de laatste stap voordat het product naar de klant gaat.”


Nieuwe uitdagingen

Op dit moment is George, naast zijn studie, bij ons voornamelijk bezig met testen. Ook blijft hij bezig met het toepassen van de uitkomst van zijn stageopdracht. “Hoe zijn de processen? Hoe staat dit in verband met de applicaties? Als er nieuwe aspecten zijn, kunnen deze direct worden verwerkt in zijn ontworpen model. Het model blijft op de achtergrond meedraaien.” Hij ziet uitdaging in het verbeteren van de structuur rondom het inplannen van vergaderingen, retrospectives, demo’s en presentaties. Dit zou effectiever kunnen door de balans te verbeteren, waardoor de productiviteit verhoogd zou kunnen worden. George wil zich ontwikkelen richting DevOps. Waar ITIL (Information Technology Infrastructure Library), BiSL (Business Information Services Library) en ASL (Application Services Library) zich vooral richten op het management aspect, kijkt DevOps echt naar de performance van de backend en komt het technische aspect meer naar voren. Hierbij gaat het om beheren en optimaliseren van de backend. Daarnaast is Cloud Enginering een interessegebied van George. Ook al is Topicus een SaaS-bedrijf, intern zou je alsnog Cloud-omgevingen kunnen opzetten, dus ook bij Topicus ziet George zeker mogelijkheden om dit in te zetten.


Ben je op zoek naar een (afstudeer)stage, bijbaantje of een first job? Bekijk onze stageopdrachten en vacatures. Benieuwd naar andere verhalen? Lees hoe Maarten, Sjoerd en Dave van stagiairs naar werknemers gingen of lees de verhalen over stagelopen en afstuderen bij Topicus van Juliët, BartMarloesRicardo, RuudMartijn en Roel.