Solliciteren, óók in tijden van de coronacrisis! - Werkenbijtopicus
naar topicus.nl
naar topicus.nl
Solliciteren, óók in tijden van de coronacrisis!

Solliciteren, óók in tijden van de coronacrisis!

Net als alle andere Topicanen werkt team recruitment momenteel vanuit huis. Wat betekent dit voor onze vacatures, procedure en sollicitanten?

Corona crisis….hoe nu verder?

Toen premier Rutte aankondigde dat we de komende tijd vanuit huis moeten werken dacht ik direct: hoe nu verder?! We zijn inmiddels ruim zes weken verder en we staan niet stil. We krijgen nieuwe vacature aanvragen vanuit onze business binnen, er wordt nog steeds gesolliciteerd en we doen ons uiterste best om ook in deze tijd sollicitanten een goede experience te bieden. 


Video bellen it is!

Sollicitatiegesprekken voeren we op dit moment middels StarLeaf of WhatsApp video bellen. De keuze voor het kanaal gaat uiteraard in samenspraak met de sollicitant. Mocht je wel uitgenodigd worden op kantoor, dan nemen we bij binnenkomst de gezondheidscheck van de Rijksoverheid met je door. Jouw én onze gezondheid staat natuurlijk voorop! En het is soms aftasten, want de gesprekken lopen op een ietwat minder natuurlijk wijze. Structuur aanbrengen tijdens een gesprek was nog nooit zo cruciaal. We willen de sollicitant graag alle ruimte geven om te vertellen, vragen te stellen en eventueel een casus te presenteren. Maar wij willen daar natuurlijk ook op in gaan, met als gevolg dat er door elkaar wordt gepraat. En soms valt de verbinding weg… digitalisering komt af en toe ook met gebreken😉! Een uitdaging voor zowel de sollicitant als voor ons. Het is bijna het “nieuwe normaal” en sollicitanten hebben begrip voor de situatie.


'De sollicitatie gesprekken met Topicus zijn allemaal digitaal gegaan. De gesprekken verliepen soepel en heb ik als erg prettig ervaren. De communicatie onderling verliep snel en direct. Ook het maken en presenteren van de case tijdens het 2e gesprek was goed geregeld. Ik kijk erna uit om 1 mei te beginnen!' - Özgur Durak – Software ontwikkelaar bij Divisie Zorg


Online kennismakingen en vrimibo’s 

Qua doorlooptijd verloopt het sollicitatieproces hetzelfde als voorheen. Maar voor de arbeidsvoorwaardengesprekken tot aan de fase van contractondertekening trekken we meer tijd uit. We proberen een zo goed mogelijk beeld van de organisatie te schetsen en twijfels weg te nemen door middel van online kennismaking met het hele team en deelname aan de virtuele vrimibo. 


Read, set .. go!

De uitgekozen laptop, mobiele telefoon en toebehoren worden net als (indien gewenst) een bureaustoel voor de start van het dienstverband thuis langsgebracht. Nieuwe collega’s worden goed opgevangen door hun buddy en teamgenoten. Er worden direct veel kennismakingsgesprekken ingepland, er wordt gebruik gemaakt van online leerplatforms en er worden online domein trainingen verzorgd. De teams hebben aan het begin en einde van de dag een stand up om de dag te bespreken en te evalueren. Er is veel contact via Slack, werk gerelateerd maar ook voor de virtuele break in de coffee room.


En onze onboarding…die gaat gewoon door! Nieuwe collega’s nemen in de eerste maand deel aan het Topicus onboarding traject (twee dagdelen per week) waar collega’s, van alle divisies, die in dezelfde maand zijn gestart elkaar en de organisatie leren kennen middels trainingen en workshops. Ook de onboarding wordt nu digitaal verzorgd.


Bijzondere ontwikkelingen

Ondanks deze bizarre tijd is het gaaf dat het recruitmentproces op creatieve wijze goed doorloopt. En dat mensen ons het vertrouwen geven om een baan aan te nemen zonder dat ze op een Topicus locatie zijn geweest en zonder dat we elkaar fysiek de hand hebben geschud, is echt een heel mooi compliment!


Wil jij ook met ruim 1000 toptalenten werken aan briljante IT-oplossingen in de zorg, onderwijs, finance of het sociaal domein? Bekijk onze vacatures of neem contact met mij op.

Meer weten?

Neem contact op met

Fabienne Lok