Vrouwenplatform Carree Overijssel gaat strijd aan tegen vooroordelen

Vrouwenplatform Carree Overijssel gaat strijd aan tegen vooroordelen

Vrouwen in de techniek en de ICT, een onmogelijke combinatie? Volgens het Vrouwenplatform Carree Overijssel en softwareontwikkelaar Roos Kornet (32) is het tegendeel waar. ,,Nee, het is niet saai."

Vrouwen in de techniek en de ICT, een onmogelijke combinatie? Volgens het Vrouwenplatform Carree Overijssel en softwareontwikkelaar Roos Kornet (32) is het tegendeel waar. ,,Nee, het is niet saai."

Vrouwen in de techniek en de ICT, een onmogelijke combinatie? Volgens het Vrouwenplatform Carree Overijssel en softwareontwikkelaar Roos Kornet (32) is het tegendeel waar. ,,Nee, het is niet saai, te moeilijk of vies werk.”

Vrouwenplatform Carree Overijssel houdt vandaag in het PEC Zwolle-stadion voor het eerst een bijeenkomst om vrouwen richting de technische en ICT-sector te bewegen. Vier bedrijven (Scania, Van Gelder, Topicus en OTIB) geven op verzoek van deze organisatie presentaties aan de bezoeksters. Als de aftrap slaagt, wordt het project Eigen Kracht Werkt verder uitgezet in Overijssel.

Gunstige markt

Volgens Ellen Pot, voorzitter Vrouwenplatform Carree Overijssel, is er niet per se een tekort aan vrouwen in de technische en ICT-sector. ,,Al die bedrijven willen graag goed gekwalificeerd personeel. Of dat nou mannen of vrouwen zijn, maakt hun niet zoveel uit.” Toch is het evenement speciaal gericht om vrouwen te werven. ,,Zij kiezen namelijk niet zo snel voor deze richting.”

Voor softwareontwikkelaar Roos Kornet gold dit aanvankelijk ook. Na een studie psychologie, besloot ze de overstap te wagen naar het ICT-bedrijf Topicus. Via een voormalige collega, die ook de overstap had gemaakt, hoorde ze dat Topicus op zoek was naar werknemers. Na positieve gesprekken, werkt ze sinds april bij het bedrijf in Deventer. Kornet kan zich voorstellen dat vrouwen technisch- of ICT-werk niet meteen zien zitten. Maar volgens haar is dat een gemiste kans. ,,Binnen de ICT staan ze voor je in de rij. Het is een hele gunstige markt.”

Taal leren

Volgens Carree-voorzitter Pot kampen veel vrouwen nog met vooroordelen. Het werk zou fysiek te zwaar zijn, vies, saai of te moeilijk. ,,Dat valt reuze mee. Programmeren is net als een taal leren. Maar in plaats van Engels, leer je de computertaal Java”, relativeert softwareontwikkelaar Kornet. Ze geeft toe dat er in haar team ook ‘echte techneuten’ zijn. ,,Maar daar ben je een team voor, je kunt elkaar aanvullen. Dat is in ieder werkveld zo.”
Pot stelt dat er te weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. ,,Thuis zijn het vaak de vaders en de buurmannen die dit werk doen. Als geëmancipeerd land laten we hier echt wat liggen.” Aan de welwillendheid van de bedrijven ligt het volgens de voorzitter niet. ,,Zij zijn erg geïnteresseerd om vrouwen binnenboord te halen. De bedrijven weten best wat vrouwen willen, want ze beseffen dat vrouwen vaak ook voor hun huishouden willen zorgen.”