De Grote Overstap – Martin Krans - Werkenbijtopicus
De Grote Overstap – Martin Krans

De Grote Overstap – Martin Krans

Na 15 jaar bij Topicus besloot Martin om zich heen te kijken. Hij startte met een loopbaanadviestraject. De switch die hij toen maakte was onverwachts dichtbij. Benieuwd? Lees zijn verhaal.

Een carrière is persoonlijk. Niet één is hetzelfde. Toch hebben veel verhalen een gemene deler: het zetten van een nieuwe stap. Martin Krans (42), analist bij Topicus’ divisie Onderwijs, besloot na 15 jaar bij Topicus’ divisie Finance dat hij toch eens om zich heen moest gaan kijken. Hij startte met een loopbaanadviestraject. De switch die hij uiteindelijk maakte was onverwacht. Hij bleef bij Topicus, maar stapte over van divisie én functie.

Martin begon al vroeg in de IT. ‘Ik heb een IT-opleiding gevolgd: bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente, waar ik begin 2001 afstudeerde. Destijds bleef ik plakken bij het bedrijf waar ik mijn afstudeeropdracht heb gedaan, ik ging bij Ordina aan de slag als ontwikkelaar. Dit bedrijf bestond uit verschillende divisies, waaronder de divisie Sociaal domein. Harry en Leo, die later Topicus zijn gestart, maakten ook onderdeel uit van de organisatie, maar waren net vertrokken voordat ik er begon. Werkend bij Ordina had ik dus al wel veel over ze gehoord.”

Topicus: dat ‘kleine’ bedrijfje in Deventer
Door een reorganisatie moest Martin noodgedwongen vertrekken bij zijn eerste werkgever. Hij belandde bij een klein bedrijfje in Enschede waar hij als informatieanalist software ontwierp voor gemeenten. Na twee jaar kwam hij op een punt waarbij hij moest kiezen: ga ik hier door of kijk ik verder? Hij ging voor het tweede. “Ik voelde dat ik daar niet helemaal op mijn plek zat, dus besloot wat anders te zoeken.” Al snel kwamen de verhalen over Harry en Leo weer naar boven. “Mijn gevoel bij hen was zo goed dat ik het toch wilde proberen bij ‘dat kleine bedrijfje in Deventer’ dat zij waren gestart. Topicus, dat toen nog maar bestond uit zo’n 35 medewerkers. Er was toen nog niet eens sprake van divisies. In 2005 startte Topicus ook met projecten in de financiële hoek. Dit was voor mij een compleet nieuw domein om mijn tanden in te zetten. Toen in 2007 de divisie Finance echt van de grond kwam, stapte ik gelijk in. Ik werkte aan het optuigen van de software voor een grote hypotheekservicer. Daarnaast ben ik ook betrokken geweest bij het uitrollen van de scrum-werkwijze binnen Topicus Finance bij business line Hypotheken. De tijd vloog voorbij en voor ik het wist, was ik 15 jaar verder."

Verplicht buiten de deur kijken
Na jaren als informatieanalist, scrummaster en uiteindelijk product owner bij divisie Finance gewerkt te hebben voelde Martin dat er veel veranderd was. “Het bedrijf groeide enorm snel en alles werd een stuk formeler. Logisch, want we wilden steeds méér klanten, zoals ING, Rabobank en Syntrus Achmea, gaan bedienen. Om dat te bereiken moesten alle teams steeds meer als een precisie-uurwerk met elkaar samenwerken. Ik merkte dat deze klanten en veranderende manier van werken steeds minder bij mij en mijn ambities pasten.” Zodoende startte Martin, op advies van zijn leidinggevende, met een loopbaanadviestraject.

“Toen ik dat traject startte heb ik gelijk gezegd dat ik niet per se bij Topicus weg wilde, want het is een ontzettend leuke organisatie om voor te werken. Een bedrijf vol frisse, jonge mensen met eigenwijze ideeën. Toch vond ik dat ik het aan mezelf verplicht was om ook buiten de deur te kijken, ik wist heel goed dat er waarschijnlijk ook andere bedrijven zouden zijn die veel te bieden hebben. In mijn loopbaanadviestraject werd het helder wat ik belangrijk vind in mijn werk: samenwerken, inhoudelijke uitdaging en zelf aan het stuur kunnen zitten bij de innovatie van software. Na een gesprek met mijn leidinggevende kwamen we tot de conclusie dat wat ik zocht misschien beter ergens anders te halen was. Via HR kwamen we zo tot een oplossing: ik kon aan de slag bij Topicus’ divisie Onderwijs als analist in een klein(er) projectteam.”

Een hele nieuwe wereld binnen hetzelfde bedrijf
Martin vervulde eerder de rol van product owner, maar toen hij bij Onderwijs terechtkwam wilde hij weer bij de basis beginnen. Zodoende ging hij aan de slag als informatieanalist. “Het leek me verstandig om te beginnen met het opbouwen van domeinkennis vóórdat ik eventueel weer product owner word. In tegenstelling tot het aansturen van een team, draai ik nu weer volledig mee als onderdeel van het team en dompel me onder in alles wat met onderwijs te maken heeft. Er gaat echt weer een volledig nieuwe wereld voor me open en dat was juist wat ik zocht in de overstap. Vooral de energie heb ik teruggevonden. Ik merk dat de lijntjes hier korter zijn en dat ik veel inbreng heb in wat we ontwikkelen en hoe we dat doen. Dat is erg prettig.” 

Het is nu iets meer dan twee maanden geleden dat Martin de stap naar divisie Onderwijs zette. “Enerzijds ben ik nog steeds heel druk met inwerken: inlezen en kennismaken. Daarnaast ben ik bezig met een analyse voor het speciaal onderwijs. Hoe we meer en betere ondersteuning kunnen bieden aan leerkrachten in het speciaal onderwijs die werken met kinderen die vanwege fysieke of mentale beperkingen extra ondersteuning nodig hebben. Dat geeft ontzettend veel voldoening!”

Benieuwd naar andere Grote Overstappen van onze Topicanen? Lees hier alle verhalen.

Martin Krans

Martin Krans

Informatieanalist

mail martin.krans@topicus.nl