Na onderzoek en verdieping kwam hij uit op Staff Engineering: het bieden van erkenning en doorgroeimogelijkheden aan engineers, passend bij ieders specialisme, ervaring en interesses. Samen met collega Bas Jan, Agile Coach, zette ze er in 2022 een project voor op en ontwikkelden ze het Software Engineering Maturity Model voor Topicus. Het model biedt collega’s inzicht en geeft richtlijnen om met uitdagingen en ontwikkeling aan de slag te gaan.
Marco begon 16 jaar geleden als stagiair binnen Topicus, ging vervolgens aan de slag als Software Engineer en groeide verder als Lead Developer bij Fyndoo. Fyndoo is het Business Lending platform binnen Topicus’ divisie Finance. Ruim 2 jaar geleden was Marco zoekende. ‘Ik zocht naar erkenning en toekomstperspectief in mijn functie’. Hij raakte in gesprek met collega Bas Jan. Bas Jan houdt zich als Agile Coach onder andere bezig met doorontwikkeling van collega’s binnen Topicus. ‘Kennisdeling en groei van collega’s vind ik belangrijk. Samen met Marco pakten we onze kans om ons hard te maken voor Staff Engineering.
‘We hebben veel technisch talent in huis. Onze talenten willen we laten groeien en opleiden tot experts in hun vakgebied. Binding en erkenning is een belangrijk aandachtspunt. Staff Engineering gaat daar exact over. De vooroplopende tech-bedrijven, voornamelijk gevestigd in Silicon Valley, hebben de rol als Staff Engineer al geadopteerd. Daarmee behouden en erkennen ze senior tech-talent. Marco zag direct mogelijkheden voor zichzelf en voor Topicus.
Naar aanleiding van de theorie van Will Larson: ‘Staff Engineer: Leadership beyond the managementtrack’ en praktijkvoorbeelden van andere bedrijven ontwikkelde Marco en Bas Jan het Software Engineering Maturity Model. ‘Binnen het model worden er vier levels erkend voor software engineers:
1. Software Engineer 1
2. Software Engineer 2
3. Senior Software Engineer
4. Staff Software Engineer
In de middelste rij in bovenstaande afbeelding staan de expertises vanaf het level Senior Software Engineer. Denk bijvoorbeeld aan de expertises Databases, Java, Front- en Backend, .Net, etc. De Senior Engineer is daardoor makkelijker te betrekken bij vraagstukken die gaan over zijn of haar expertise. Vanaf het volgende level, Staff Software Engineer, staat een archetype: Tech Lead, Architect, Technical Domain Expert en Specialist (blauwe kolom rechtsonder).
De expertises en archetypes worden bepaald aan de hand van vragenlijsten aan de Software Engineers zelf en hun coaches. Door deze expertises en archetypes vast te stellen wordt erkenning, feedback en coaching gegeven aan de desbetreffende persoon én is het voor de organisatie duidelijk welke rol hij of zij bekleedt en krijgt degene meer zeggenschap en verantwoordelijkheid. ‘De expertises van onze collega’s worden maximaal ingezet, wat zorgt voor groei in persoonlijke ontwikkeling en groei van de organisatie’. Legt Marco uit.
‘Het is belangrijk om te beseffen dat dit maar een deel is van het carrière pad dat iemand zou kunnen bewandelen. Er zijn veel meer richtingen en specialisaties waarin iemand zich kan ontwikkelen. Dit model staat open voor andere expertises en types,’ vult Bas Jan aan.
Binnen het team van Marco en Bas Jan loopt er een pilot met 20 collega’s. Bas Jan: ‘zij omarmen deze werkwijze. We zien potentie om de werking van het model uit te rollen naar andere teams binnen Topicus. Wellicht kan Uber nog iets van ons leren ;).’
Meer weten over software development bij Topicus? Bekijk hier de video’s en lees de verhalen.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marco van de Haar via marco.van.de.haar@topicus.nl